G-pentujen kuulumiset ja H-pentujen syntymä


Estorian H-pennut

Kesäloma tuli ja meni. Samana päivänä kun loma alkoi, Dafne oli treffeillä Vaasassa Repen luona ja muu lauma muutti Somerolle. Dafnen ja Repen rakkauden hedelmät syntyivät vihdoin eilen kruunaten tammikuun ensimmäisestä yrityksestä alkaneen odotuksen. Näistä kullanmuruista pian lisää, mutta ensin vähän Freyan ja Liinuksen pentujen kuulumisia, jotka kesäloman aikana jäivät kirjoittamatta.


Dafne 💓 Repe 

Freyan pennuista ensimmäinen, Tale eli nykyinen Sulo, muutti tosiaan isänsä ja veljensä luokse Kaarinaan 10.6. Myytti lähti Vappu ja Hilppa samojedien kaveriksi 20.6. Loru muutti Järvenpäähän 28.6. ja Saaga suuntasi Kiuruvedelle 3.7. Myytti kävi hoidossa Somerolla 7.7.-26.7. Sulo vieraili isänsä ja veljensä kanssa Somerolla 17.7. ja tuli myöskin muutamaksi päiväksi hoitoon 21.7.-25.7. Käytännössä melkein koko kesäloma meni siis pennuntuoksuisissa tunnelmissa. Melkoisen tempperamenttinen joukko tästä nelikosta on kuoriutunut. Myytti on hyvin ihastunut perheensä lapsiin ja ennen kaikkea samojedeihin, mutta hoitoon tullessaan neidillä oli jonkinlainen mörkövaihe päällä, minkä takia tyttö juoksi kaikkia vieraita karkuun. Kun sinnikkäästi työnsin tytön jokaisen mökillä käyneen vieraan syliin, viimeistä vierasta Myytti tervehti jo pienellä pusulla. Myytti pieni mörrimöykky on kyllä niin järjettömän suloinen ilmestys, että hän onnistui kertaheitolla käännyttämään minut karkeiden podengojen faniksi, vaikka tähän asti olen ollut henkeen ja vereen sileiden kannalla. Tulevaisuudessa tarvitsen ehdottomasti omaan laumaani vastaavanlaisen pikku ewokin.


Koko porukka vielä koossa


Sohvalle olisi ollut tunkua


Pennut löysivät aina aurinkoisimman paikan nukkua


Saaga ja Myytti riippukeinussa kasvattajan kanssa


Tytöt Sulon lähdön jälkeen


Saaga ja Myytti

Pentujen yksi lempi nukkumapaikoista


Sekopäinen lauma


Pentujen lempileikkipaikkoja mökillä oli tämä notskipaikan yläpuolella oleva vanerilevy.


Gaia ja Loru




Estorian Guinevere's Saga, Saaga, 10 viikkoa




Estorian Guinevere's Lore, Loru, 10 viikkoa




Estorian Guinevere's Myth, Myytti, 10 viikkoa

Sulo on hitsautunut kotonaan todella hyvin isänsä ja veljensä laumaan. Pojasta on todella kivaa juosta Liinuksen ja Luumun perässä. Poika on myös kasvanut ihan valtavasti ja on nyt jo veljensä kokoinen. Tassujen perusteella uskon Sulon kasvavan lähelle isänsä mittoja. Jäätyään mökille ilman veljeään ja isäänsä, Sulo oli aluksi hieman ihmeissään, mutta onneksi yhteinen sävel löytyi Myytti-siskon kanssa nopeasti. Kun omistaja tuli Suloa hakemaan, herra taisi vähän kantaa kaunaa siitä, että hänet oli tuosta noin vaan jätetty. Mutta kun Liinus ja Luumu tulivat myös hakureissulle mukaan, Sulo leppyi hyvin nopeasti ja muisti oman porukkansa hienosti. Saaga on myös lumonnut oman perheensä ja uudet koirakaverinsa, vaikka neiti ei oikein arvosta vieraiden kosketusta. Tämä nelikkohan osoitti joskus 8-viikon iässä olevansa hyvin tarkkoja siitä, milloin ja kuka heihin saa koskea. Minä sain tehdä nelikolle kaikki hoitotoimenpiteet ilman isoja vastustuksia, mutta jos kaverini otti jotain pennuista syliin, siitä alkoi suorastaan kauhea rähinä. Sama meininki on jatkunut ainakin Saagan osalta ja Sulo myös näytti tätä puoltaan ollessaan hoidossa. Toivottavasti tämä tempperamentti iän myötä hieman asettuu. Lorua kävin morjestamassa Järvenpäässä 28.7. ja neiti on aivan järjettömän valloittava ja rakastaa niin perheensä lapsia kuin lasten trampoliinia. Neiti muisti minut ilman mitään ongelmia ja tuli niin innokkaasti morjestamaan, että melkein tuli itku. Loru on kunnostautunut luvattomiin paikkoihin tunkeutujana (oli kyse sitten sohvasta, kaappien takaa löytyvästä piilosta, pöydästä tai naapurin pihasta), mutta neiti on myös oppinut mm. noutamisen jalon taidon sekä herkkujen piilottelun. Oli aivan ihana nähdä niin Lorua, Myyttiä kuin Suloa kesän aikana. Toivottavasti Saagaan törmää myöhemmin näyttelyissä tai kisoissa. 


Myytti hetki ennen omaan kotiinsa muuttoa


Loru ja Saaga äitinsä ja siskopuolensa Dafnen kanssa


Saaga antautui


Hoidossa kävi myös Novan tyttären tytär Mila.


Saaga kävi uimassa


Tällainen lauma odottamassa pääsyä saunaan


Saaga kaunotar


Loru ja Saaga samana päivänä, kun oli Lorun vuoro muuttaa omaan kotiinsa.


Loru viimeistä päivää kasvattajan luona


Tyttövoimaa


Freya, Averna ja Saaga sekä takana vielä Daim.


Freya ja Saaga, porukan viimeinen pentu


Saaga ystävänsä Novan kanssa viimeisiä hetkiä ennen omaan kotiin muuttoa.


Myytti tuli takaisin hoitoon.


Välillä kasvattajakin väsähtää


Myytti osoitti hienot tasapainoilutaitonsa keinun kapean tyynyn kanssa


Super söpö Myytti


Sulo ja isä Liinus tulivat kylään


Myytti ja Sulo

Perhepotretti, Sulo, iskä Liinus, Myytti ja äiti Freya


Kolmessa sukupolvessa Estorian koiria: Dafne, Windy, Myytti ja Freya. 


Mörrimöykky Myytti


Sulo ja Myytti hoidossa


Myytti the mutaparta


Saunaan mahtuminen oli välillä haastavaa


Väsynyt Sulo Freyan ja Dafnen kanssa


Myyttikin väsähti


Lorun luona kylässä

Samalla kun piti hyvästellä näitä Freyan pentuja, mieli alkoi kesän mittaan siirtyä jo seuraavaan pentueeseen. Koska Dafne oli jäänyt ensimmäisellä yrityksellä tyhjäksi, jännitti erityisen paljon, onko tyttö nyt tiine. Dafne oli astutuksesta asti todella väsynyt ja hellyydenkipeä, mutta samoja oireita tytöllä on myös valeraskauden aikaan. Aamuruokakaan ei oikein maistunut, mutta senkin suhteen Dafne aina joskus nirsoilee. 4-viikon kohdalla rupesi vähän näyttämään siltä, että vatsalinja olisi ehkä alempana, mutta näin kävi myös edellisen yrityksen aikoihin, joten edelleen hermoilin ja odotin. 5 viikon kohdalla vatsa alkoi selvästi enemmän laskeutumaan, mutta edelleen emmin ja ihmettelin. Sitten ihan yhtäkkiä noin 5,5 viikon tietämillä vatsa olikin ihan selkeä ja alkoi todella lupaavasti kasvaa. 7 viikon kohdalla alkoi ensimmäisiä liikkeitä vähän tuntua ja niiden ja vatsan koon perusteella arvioin pentuja olevan vähintään 3, hyvin mahdollisesti 4. Totta kai toivoin jopa 5 pentua, mutta 3 tai 4 tuntuivat todennäköisimmältä vaihtoehdolta. 8 viikon kohdalla uskoin aika vahvasti 4 pentuun, koska molemmilta puolilta kylkeä olin tuntevinani kahden pennun liikkeitä. Ensikertalaiset synnyttävät yleensä hieman etuajassa, joten maanantaina 31.7. pakkasin Somerolla koirat ja tavarat autoon, vaikka virallisesti laskettuaika olikin vasta lauantaina 5.8. Freyan ensimmäisestä synnytyksestä viisastuneena, halusin kuitenkin päästä kotiin hyvissä ajoin. Freyahan aloitti Dafnen ja tämän sisarusten synnyttämisen mökillä samana päivänä, kun sieltä oli tarkoitus lähteä pääsiäisen jälkeen kotiin, vaikka laskettuun aikaan oli vielä useita päiviä. Tällä kertaa olimme onneksi hyvissä ajoin kotona, sillä Dafnen H-hetki koitti hieman yllättäen jo eilen. 


Astutuksesta 2 viikkoa

Astutuksesta pari päivää vajaa 4 viikkoa

Astutuksesta päivän vajaa 5 viikkoa

Astutuksesta 5,5 viikkoa


Astutuksesta 6 viikkoa



Astutuksesta 7 viikkoa


Astutuksesta reilu 7 viikkoa

Maanantaina ja tiistaina pääasiassa pesin pyykkejä ja yritin järjestellä tavaroita paikoillaan (kahden kuukauden lomareissun jäljiltä on aina paljon pyykkiä ja tavaraa järjestettävänä ja edelleen kaikki paikat on täynnä kasseja enkä ole edes voiton puolella 😅). Keskiviikkona jatkoin samaa touhua ja järjestelin myös pentuhuonetta kuntoon. Dafne otti rauhallisesti enkä uskonut synnytyksen olevan vielä lähellä. Neiti söi vähän huonosti aamuruokansa, mutta se ei ollut mitenkään uutta. Kakka ei ehkä ollut ihan yhtä kiinteää kuin normaalisti, mutta siinäkään ei ollut mitään ihmeellistä ja neiti lähti ihan hyvillä mielin sekä aamu- että päivälenkille. Päivälenkillä tosin katselin, että Dafne käveli vähän hassusti jalat levällään, vähän kuin "löysin lonkin". Päivälenkin aikana huomasin Dafnen myös välillä vähän läähättävän, mutta laitoin senkin lenkkeilyn piikkiin, vaikka ei ollut kuuma päivä. Kantoihan neiti kuitenkin ylimääräistä painoa jonkin verran mukanaan.

Astutuksesta reilu 8 viikkoa




Sarjassamme oudot nukkuma-asennot

Vähän ennen kuutta huomasin, että Dafne alkoi tärisemään. Tärinä oli aika lievää, mutta arvelin avausvaiheen olevan edessä. Koska aikaisempia merkkejä ei ollut, arvelin avautumisvaiheen kestävän ja pentujen syntyvän joskus torstain aikana. Kävimme kaikessa rauhassa iltalenkillä seitsämän jälkeen ja Dafne lähti sinne ihan mielellään. Kuvasin tytön kävelystä videota ja lähetin sen kaverilla, joka myös kiinnitti huomiota Dafnen erikoiseen kävelytyyliin. Paikat olivat siis selvästi aukenemassa, mutta edelleen olin uskossa, että avautumisvaihe on vasta alkamassa. Dafne pissasi lenkillä useammat pitkät pissat, mutta kakkoja neiti ei tainnut tehdä lainkaan. Lenkin jälkeen annoin koirille iltapalaa ja laitoin jälleen uuden pyykillisen koneeseen. Sitten istahdin koirien kanssa katsomaan leffaa. Dafnen tärinä vähän yltyi, pientä läähätystä oli välillä, mutta pääasiassa neiti istui tyynesti lattialla jalkojeni vieressä tai sylissäni sohvalla. Huomasin yhden vuosia julkaisuaan odottaneen kirjan yhtäkkiä ilmestyneen ja latasin sen tabletille samalla kun katseltiin edelleen leffaa. Dafne vaihteli vähän asentoaan, mutta otti edelleen aika rennosti. Vähän ennen puoli kymmentä Dafne kiipesi väkisin sohvan selkänojalle ja olin huomaavinani supistuksen. Arvelin vain kuvitelleeni asian, mutta varmuuden vuoksi laitoin leffan paussille ja siirryin Dafnen kanssa pentuhuoneeseen.


Dafne otti sohvalla näin rauhallisesti, kunhan pääsi syliin rapsutettavaksi


Pentulaatikossakin neiti änkesi syliin


Hännän asennosta näkee, että supistuksia on jo tullut

Istuskelimme Dafnen kanssa vartin pentuhuoneessa ja sitten neidille tuli pari niin selvää supistusta, että tajusin synnytyksen ihan oikeasti alkaneen. Tämä tuli hieman järkytyksenä, koska olin tosiaan siinä uskossa, että avautumisvaihe on vasta menossa. Laittelin kavereille viestiä ja ilmoitin, että täällä taitaa sittenkin h-hetki olla käsillä. Istuskelin pentuhuoneessa, kävin välillä päästämässä muita koiria pissalle ja toin Dafnelle kevytkopan myös turvapaikaksi. Suunnilleen vartin välein tuli aina muutama isomman supistuksen sarja. 22:08 näin ensimmäisen vilauksen jostain harmaasta, mutta arvelin vesien vain olevan puhkeamassa. 22:17 tajusinkin ensimmäisen pennun jalkojen olevan ulkona. N. 40% pennuista syntyy jalat edellä, joten tämä on aika normaalia koirille. Pää edellä syntyvät tulevat kuitenkin yleensä vähän nopeammin ja tämäkin pentu jäi joksikin aikaa paikalleen. Pelkäsin pennun olevan jumissa, joten seuraavien isojen supistusten aikaan autoin Dafnea pikkuisen vetämällä pentua ulospäin. 22:25 syntyi ensimmäinen pentu, tumma tyttö, jolla on rinnassa ja leuan alla ihan vähän valkoista. Painoa tällä suloisuudella oli 150g. Autoin Dafnea hieman rikkomalla pennun kalvon, putsaamalla hengitysteitä ja kuivaamalla pentua samalla kun Dafne myös huolellisesti teki oman osansa putsaustöistä. Tyttö-pentu lähti heti todella innokkaasti imemään ja vaikutti oikein elinvoimaiselta ja terhakkaalta tapaukselta.


Ensimmäisenä syntynyt tyttö

22:32 supistukset alkoivat uudestaan. Tyttö-pentu roikkui sinnikkäästi Dafnen nisissä, vaikka äiti välillä vaihtoi paikkaa saadakseen supistuksiin lisää voimaa. 23:00 tulivat seuraavan pennun jalat näkyviin eli myös tämä pentu oli päättänyt syntyä maailmaan jalat edellä. Pentu vaikutti hieman ensimmäistä isommalta ja pentu jäi samalla tavalla puoliväliin matkaa kuin siskonsa. Päätin siis hieman auttaa Dafnea ja seuraavien isojen supistusten aikana saimme pennun ulos 23:07. Tämä pentu oli tumma poika jolla on Dafnen tavoin otsassa ja niskassa valkoinen merkki. Poika hieman haukkoi henkeään eikä ihan heti tajunnut, miten lähteä imemään, mutta kun Dafne sinnikkäästi pentua nuoli ja minä autoin myös kuivaamisessa, poika osasi lopulta ihan itse hakeutua nisille. Painoa pennulla oli 178g. Seuraavat supistukset alkoivat 23:26 ja kun ne voimistuivat, siirsin tytön ja pojan lämpöpullon viereen lämpimään, että Dafne saisi rauhassa keskittyä ponnistamiseen. Laitoin lämpöpullon ja pentujen väliin pyyhkeen, mutta kaksikko halusi ihan välttämättä pulloon suoraan kiinni ja ne onnistuivatkin kiemurtelemaan pyyhkeen alle. Dafne kävi välillä pentuja putsaamassa ja jatkoi sitten ponnistuksiaan. Hieman keskiyön jälkeen 0:07 syntyi porukan viimeinen pää edellä ilman ongelmia. Tämä pentu oli tumma poika, painoa 183g ja tassuissa kannukset. Koska poika syntyi pää edellä sisaruksiaan nopeammin, se oli saman tien valmis maitobaarille.


Toisena syntynyt poika


Ensimmäinen kaksikko


Tyhjä limsapullo toimii hyvin lämpöpullona


Dafne valmiina kolmannen pennun syntymään


Koko kolmen kopla koossa


Synnytys väsytti Dafnen perinpohjaisesti

Kolmannen pennun jälkeen jäimme vielä odottamaan, syntyisikö toivomani neljäs pentu. Poikkeuksellisesti en käyttänyt Dafnea röntgenissä, koska luotin jo siinä määrin omaan arviointikykyyni pentujen lukumäärän suhteen. Tunnin päästä kävi selväksi, että enempää pentuja ei olisi tulossa ja vaihdoin pentulaatikkoon puhtaat lakanat ja päästin kaikki koirat ulos. Dafnekin malttoi käydä pissalla ja kakalla. Dafne myös söi vähän raakapullia ja asettui sitten tyytyväisenä pentujen seuraksi laatikkoon. Tilanne näytti siinä määrin rauhoittuneen, että joskus puoli kahden jälkeen uskaltauduin nukkumaan. Yö sujui todella rauhallisissa merkeissä. Kerran kävin vilkaisemassa, että kaikki on hyvin, mutta Dafne on aivan erinomainen äiti eikä kaipaa sen kummempaa vahtimista. Dafne on aivan yhtä tunnollinen roolissaan kuin oma äitinsä Freya, mutta neiti tuntuu ottavan homman hieman rauhallisemmin. Freyalla on niin kova vahtivietti, että neiti rupeaa heti murisemaan, jos edes kuulee jonkun toisen koiran kävelevän pentuhuoneen ohi. Jos otan pentuja käsiini, Freya yleensä muutamassa sekunnissa tulee pennun hakemaan pois. Dafne ei sen sijaan välitä lainkaan pentuhuoneen ulkopuolelta kuuluvista äänistä. Kun otin pennuista tänään ensimmäiset potrettikuvat, Dafne kyllä seurasi tilannetta tarkasti ja tuli käsissäni olevaa pentua hieman nuuhkimaan ja nuolemaan. Dafne selvästi luottaa siihen, että minä kyllä hoidan pennut ihan yhtä hyvin kuin hänkin. Eiköhän tämä pentuaika tule ainakin Dafnen osalta sujumaan täydellisesti. Nyt kun vain saisin neidin maaniteltua uudestaan pissalle. 😂 


Kaikki hyvin pentuhuoneessa. Ylimpänä tyttö, sitten pojat.






Dafne antaa pusuja tyttärelleen


Alimpana poika, päällä tyttö ja poika.


Dafne valvoo kuvausoperaatiota pissattamalla pentuja välissä.




Tyttö keskellä, pojat reunoilla.

Lopuksi vielä muutama sana tämän pentueen nimistä. Freyan kaikkien pentujen nimien edessä oli joku jumalatar tai myyttinen naishahmo (Eostre, Freija, Guinevere). Dafnen tulevien pentujen teemaksi suunnittelin taruolentoja jo silloin, kun Dafnen pentujen oli tarkoitus olla G-pentue. Nyt kun G-pennut menivätkin Freyalle ja H-pennut Dafnelle, alkuperäisiin suunnitelmiin oli pakko tehdä pientä hienosäätöä, mutta nimen pääosa on edelleen alkuperäisten suunnitelmieni mukainen, toisin sanoen pennut tulevat olemaan Fairy, Goblin ja Elf. Olen tämän päivän hieman maistellut H:lla alkavia adjektiiveja ja muita sopivia sanoja, saanut myös joitain ehdotuksia, ja niiden pohjalta näiden pentujen nimet tulevat näillä näkymin olemaan: Estorian Hellion Fairy Queen, Estorian Hectic Goblin King ja Estorian Heroic Elf King. Vähän vielä näitä nimiä maistelen, mutta tällä hetkellä olen niihin vallan tyytyväinen. Hellion Fairy Queen, porukan ainoa tyttö, tulee näillä näkymin muuttamaan Tampereelle Freyan tytön Myyn kaveriksi. Toinen pojista lähtee pk-seudulle ja toisen pojan tulevasta kodista käydään vielä keskusteluja. Tähän loppuun vielä pentujen ensimmäiset potrettikuvat.

ESTORIAN HELLION FAIRY QUEEN

ESTORIAN HECTIC GOBLIN KING

ESTORIAN HEROIC ELF KING


Kommentit

Suositut tekstit