Estorian pentuja?

Nyt on taas aika viritellä pentublogi käyttöön. Meidän Nefi aloitti juoksunsa, joten ensi viikolle olisi astutusreissu edessä. Helmikuun lopulla voi siis olla tiedossa Estorian-pentuja Nefille.




Tämän pentueen tuleva äippä on siis pippurinen Nefimme eli Encautom's Hot Nuts. Nefillä alkaa ensisynnyttäjäksi olla jo hieman ikää (4v), mutta tyttö on perusterve ja hyvässä kunnossa, joten ongelmia tuskin on tiedossa. Tytöltä on vuonna 2010 tutkittu ja terveiksi todettu sekä silmät että polvet. Silmätutkimuksethan ovat voimassa vain vuoden, joten tuo kyseinen tulos on  silmien osalta jo ehtinyt vanhentua. Uusintatarkastusta ei todennäköisesti ole kuitenkaan tiedossa, ennen pentujen syntymää, vaan vasta kun Nefi tuosta vielä vanhenee, sillä monet silmäongelmat tulevat näkyviin vasta vanhemmiten.

Nefi on ulkomuodoltaan hyvin vinttikoiramainen podengo, toisin sanoen hoikka, kevytkroppainen ja ylälinjaltaan kaareutunut. Lihaksia tytöltä kyllä löytyy ja Nefiltä tuota liikkuvuutta ja energiaa riittää lähes tuplaten muihin podengoihimme verrattuna. Tyttö on todella älykäs ja oppivainen mutta sille päälle sattuessaan myös kovapäinen. Nefin kanssa treenaaminen on kuitenkin aina ollut todella palkitsevaa, sillä Nefillä riittää kärsivällisyyttä erilaisten temppujen treenaamiseen ja tyttö todella nauttii tekemisestä ja älyllisistä haasteista. Tyttö on myös loputtoman leikkisä, jolloin palkaksi ainakin kotioloissa on riittänyt lelu siinä missä namikin. Nefin kanssa olemme treenailleet pääasiassa agilitya ja koiratanssia, mutta myös maastojuoksutreeneissä tyttö on saanut osoittaa kykynsä. Odotankin Nefin pennuilta potentiaalia moninaisiin harrastuksiin. Ihmisten kanssa Nefi tulee yleensä toimeen hyvin, mutta muiden koirien kanssa Nefillä on taipumus dominointiin, mikäli laumahierarkia ei ole heti selvillä. Kiintymyksensä niin ihmisiin kuin muihin koiriin, Nefi osoittaa suorastaan räjähtävillä pusuhyökkäyksillä. Tytön puuhakkuus vaatii luonnollisesti runsaasti purkautumisteitä, liikuntaa ja älyllisiä haasteita, ettei seurauksena olisi luvattomia tempauksia.

Nefin moninaisista ansioista huolimatta, jouduin pohtimaan tytön jalostuskäyttöä hyvin pitkään. Ulkonäkö-puutteidensa ohella Nefin suku on kantanut hyvin vahvasti brindle-geeniä, joten Nefin pennuista osa voi olla värivirheellisiä. Nefin erinomainen terveys ja taustojen puhtaus erityisesti legg pertheksen suhteen saivat minut kuitenkin päätymään tähän astutukseen. Muita pentueita Nefille ei ole tulossa vaan näiden pentujen jälkeen Nefi viedään steriloitavaksi. Eli jos Nefin pentu kiinnostaa, kannattaa toimia heti. Uskon Nefin sopivan äidiksi erinomaisesti, sillä Nefi on ollut ehdottomasti parhaimmillaan hoitaessaan Sirun pentuja. Nefi on auttanut Sirua hoitamaan molempia pentujaan esimerkillisesti ja tulee varmasti nauttimaan äitiydestään täysin siemauksin.

Nefin ensimmäisen ja ainoan pentueen isäksi valikoitui lopulta pitkän etsinnän jälkeen Beoline Move Salamy. Hain ensisijaisesti matalaa ja pientä urosta ja sellaisen löysin Suomen muotovalio Muuvista, jolta on Nefin tavoin tutkittu terveiksi silmät ja polvet. Muuvin olen pari kertaa nähnyt livenä näyttelyissä, mutta tarkemman selostuksen pojasta annan, jahka Muuvin ensi viikolla astutuksen-merkeissä tapaan pitkästä aikaa uudestaan. Toivottavasti kaikki sujuu nyt hyvin ja ensi vuonna näkee päivänvalonsa Estorian C-pentue.


Yhdistelmän sukutaulu löytyy täältä.

Tässä vielä parivideota Nefistä Sirun aikaisempien pentueiden kanssa.




Kommentit

Suositut tekstit