Freya ja Alfa treffasivat Ähtärissä

Freya "Estorian Dawn of Freija" kävi treffaamassa erittäin komeaa ja huippu hyvällä luonteella varustettua Alfaa "Eximus Vis Ice Cube" Ähtärissä sunnuntaina 25.4. ja maanantaina 26.4. Jos kaikki tähdet osuvat kohdilleen, seuraavien Estorian-podengojen pitäisi syntyä juhannuksen tienoilla. Tämä olisi hieno jatkumo Freyan edellisille pääsiäis-pennuille =D Ajelua tuli kahteen päivään yli 900 kilometriä, mutta kaksikon treffit sujuivat onneksi moitteettomasti. Alfa hoiti homman kotiin molempina päivinä esimerkillisesti. Poika ei turhia odotellut vaan hyppäsi heti selkään niin, että jo parissa minuutissa kaksikko oli nalkissa n. 10-15 minuuttia.

Pentueen tarkkaa sukutaulua voi käydä kurkkaamassa KoiraNetistä. Yhdistelmän sukusiitosprosentit ovat 4:llä sukupolvella laskettuna 0%, 5:llä 0,84%, 6:lla 1,93%, 7:lla 2,86% ja 8:lla 3,42%. 

Isä: Eximus Vis Ice Cube
Silmät: ok 01/19
Polvet: 0/0 03/18
Näyttelyt: C.I.B. POHJ MVA BALT MVA FI MVA SE MVA NO MVA EE MVA LV MVA LT MVA RU MVA NL MVA PL MVA RU GR MVA LT JMVA LV JMVA EE JMVA BALT JMVA UA MVA HeJW-15 JV-15 V-15 LTJV-16 TLNJW-16 TLNW-16 MV-16 EUV-16 BENELUXV-16 BEV-16 BALTV-16 EUV-17 V-17 PMV-17 BENELUXV-18 EuSigW-18 EUV-18 RIGAW-18 HRBSG18 BDSG-18 EEV-19 ATV-19 V-19 TLNW-20

Emä: Estorian Dawn of Freija
Silmät: ok 04/21
Polvet: 0/0 04/21
Näyttelyt: 2xSERT, 2xNord-SERT, 11xERI, 4xSA, 3xEH
Juoksu: 2xSERT

Freyahan päätti laittaa kaikki suunnitelmani uusiksi aloittamalla juoksunsa puolitoista viikkoa sitten perjantaina - kaksi kuukautta etuajassa. Ilmeisesti neiti otti mallia Hestiasta ja Windysta, jotka olivat aloittaneet juoksunsa viikkoa aikaisemmin. Olin juuri edellisenä päivänä ilmoittanut tytön Liedon maastokisoihin, mutta nämä kisat piti saman tien perua. Neidillä oli juoksujen alkaessa vielä terveystutkimusten uusinnat tekemättä ja myös kesäkuussa vanhenevat rokotukset oli tarkoitus uusia ennen astutusta. Ajankohtakin oli liian aikainen jo sovitulle urokselle astumista ajatellen. Melkoinen perjantai-illan stressi siitä nousikin, kun rupesin sumplimaan palapelia uusiksi. Terveystutkimuksiin sain varattua ajan seuraavaan perjantaihin 23.4. Tampereen Hakametsään. Hyviä uroksia ei sen sijaan kasva puussa ja kulutinkin useamman tunnin viestitellen kasvattajille ja kysellen ehdotuksia. En ollut halukas siirtämään asutusta loppuvuoteen, koska 2022 vuoden alkuun on jo suunnitteilla pari samojedipentuetta. Siksi uusi uros olikin vähän pakko löytää. Alfaa olin ihaillut etäältä jo pitkään ja epätoivoissani uskaltauduin lopulta tätä huippu-urosta Freyalle kysymään. Epätoivo vaihtui ennen pitkään riemuksi, kun sain juuri tämän pojan Freyalle sulhaseksi.

Alfan takaa löytyy paljon sellaisia podengoja, joita ihailin aloittaessani oman podengoharrastukseni ja kasvatustyöni. Näihin lukeutuu mm. Encautom's Fennica "Minni" ja tämän isä "Tarmo" Roxinol do Vale Negro. Samoin sieltä löytyy "Paavo" Boa Pinta do Vale Negro sekä Blanco Estrella Pepita "Pepita" ja tämän poika "Urho" Blanco Estrella Hombre. Sekä luonnollisesti Alfan äiti Encautom's Costa Magica "Magi". Alfa itse on omaa silmääni erittäin paljon miellyttävä uros, joka edustaa monessa suhteessa ihanne podengotyyppiäni. Samaa mieltä ovat olleet lukuisat tuomarit pojan tittelirivistöstä päätellen. Alfa on ollut myös vuosina 2017 ja 2019 vuoden podengo kilpailun voittaja. 

Freyan sulhasia etsiessäni tärkeimpänä kriteerinä on  aina luonne, koska Freyalla itsellään on korostunut vahtivietti, mikä saa tytön suhtautumaan vieraisiin aluksi hieman pidättyväisesti. Myös siksi Alfa oli oikea nappivalinta. Freyan suurin ulkoinen heikkous on pyöreä ylälinja, joten Alfan lähes vatupassimaisen suora selkä toivottavasti tasoittaa tilannetta. Molemmat on tutkittu polvien ja silmien osalta terveeksi. Freyan kohdalla viimeksi tosiaan perjantaina, jolloin tyttö sai terveen paperit Tampereella. Samalla otettiin progetesti sopivimman astutusajankohdan määrittämiseksi. Olin olettanut astutuksen tapahtuvan vasta tällä viikolla, mutta tytön käytös sai epäilemään muuta. Testin perusteella päädyinkin lähtemään ensimmäiselle astutusreissulle jo sunnuntaina.

Freya on itse yhtä SERTiä vajaa valio, mutta koronan takia emme ole päässeet sitä edellisten pentujen jälkeen tytölle näyttelyistä metsästämään. Uskon kuitenkin vahvasti, että jahka pääsemme näyttelyihin, se viimeinenkin SERTi kyllä lopulta meidän kohdalle osuu. Ensimmäisten pentujen jälkeen Freya on entisestään vahvistunut ja ylälinja tasoittunut. Maastokisoihin Freya on ehtinyt osallistua nyt kaksi kertaa. Molemmista kisoista tuli SERTi kotiin, joten rodulle ominaisia viettejä kyllä löytyy. Tätä harrastusta jatkamme taas ensi vuonna, kun tämä kausi menee pentujen takia nyt ohi. Toivoisin, että myös Freyan tulevien pentujen kodit kiinnostuisivat tästä harrastuksesta, joka on yllättävän koukuttavaa ja ennen kaikkea koiran näkökulmasta todella mielekästä puuhaa.

Vaikka suunnitelmat muuttuivat ja urosta piti vaihtaa lennossa, olen enemmän kuin tyytyväinen tähän uuteen yhdistelmään. Alfa on yksi näyttelyissä menestyneimpiä pikkupodengoja Suomessa ja luonteeltaan ihanan avoin ja sosiaalinen. Alfalla on myös vakuuttavaa jälkeläisnäyttöä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, joten odotukset pentujen suhteen ovat nyt korkealla. Vaikka itselleni on jo tulossa Norjasta uusi podengotyttö ja sijoituskotikin on tämän pentueen nartulle tiedossa, saattaa hyvin tulla kiusaus pitää pentueesta yksi narttu ihan kotona, jos useita tyttöjä sattuisi pentueeseen syntymään. Kannattaakin olla hyvissä ajoin yhteydessä, jos pentu tästä yhdistelmästä kiinnostaa! Pennut tulevat kesäloman ansiosta syntymään Somerolla, joten sinne voi tulla meihin ja Freyaan tutustumaan. Kannattaa myös ottaa Estorian instagram-tili seurantaan, sillä sinne aina nopeiten saan uusimmat käänteet päivitettyä. Lopuksi vielä vähän kuvia Alfasta ja Freyasta.

Alfa - Eximus Vis Ice Cube













Freya - Estorian Dawn of Freija








Kommentit

Suositut tekstit