Pentusuunnitelmia

Pentublogi on elänyt hiljaiseloa, koska Nefin pentu-suunnitelmat eivät onnistuneet. Tyttö jäi siis tyhjäksi eikä pentuja tullut. Nyt olisi kuitenkin toinen pentue tiedossa, sillä oma pikku prinsessamme Windy astutetaan viikon lopullta/ensi viikon alussa samalla uroksella, jota Nefin kanssa jo kokeilimme.  Mikäli Windyn ja Komeetan treffit tuottavat tulosta, olisi pentuja odotettavissa kesäkuun alussa. Huonolla tuurilla olen itse h-hetkellä vielä kiinni rippileirillä, mutta varakätilö on jo hankittu ja kaiken pitäisi sujua hyvin.

Tässä vielä tarkempaa tietoa pentueesta:


 Sukusiitosprosentti:
4 sukupolvea – 0,00%
5 sukupolvea – 1,97%
6 sukupolvea – 3,80%
7 sukupolvea – 4,72%
8 sukupolvea – 5,47%
SUKUPUU KOIRANETISSÄ

ESTORIAN ARTEMIS THE WILD
IMG_0098  windy1 
IMG_0245windy2
Windy on hyvin energinen ja vilkas podengo, joka hurmaa niin tutut kuin vieraatkin. Windy on todella kaunis ja sopusuhtainen paketti, podengoksi tosin melkein liiankin siro ja hentoluinen. Windyn pennut tulevat todennäköisesti jäämään hyvin pieniksi, sillä Windy itse on vain reilu 3,6 kiloa ja säkäkorkeudeltaan n. 26cm. Windy on perheen pikku prinsessa, joka osaa olla omapäinen podengomaiseen tapaan, mutta tottelee silti suurimman osan aikaa hyvin. Äärimmäisen malttamattomana tapauksena Windy on kuitenkin vaatinut omistajaltaan rutkasti kärsivällisyyttä.  Kotioloissa Windy laittaa helposti myös isompia koiria ojennukseen eikä arkaile näyttää, missä kaappi seisoo.  Windyn näyttelyarvosteluissa on käytännössä poikkeuksetta lukenut ”reipas pieni narttu”, mikä kyllä kuvaa Windya todella hyvin. Näyttelytuloksina tyttö on saanut pääasiassa EH:ta (Erittäin hyvä) mutta myös pari ERIä (Erinomainen) ja yhden SA:n (Sertifikaatin arvoinen). Pentujen syntymän jälkeen lähdemme todennäköisesti jahtaamaan näyttelyistä tosissamme vielä parempia arvosteluja, sillä tytössä on siihen potentiaalia. Yksi-vuotiaana Windylta tutkittiin terveiksi polvet ja silmät sekä kuunneltiin myös sydän mahdollisten sivuäänien varalta. Windyn omalta sivulta löytyy lisätietoa ja kuvia tytöstä.

BEOLINE MOVE SALAMY
Windyn sulhaseksi valikoitui lopulta todella pitkien mietintöjen jälkeen sama uros, jota Nefillä jo kokeilimme eli Beoline Move Salamy. Komeetta on ruskea-valkoinen podengouros, joka on kokonsa puolesta keskitasoa hieman pienempi. Koska Windy on hyvin neliömäinen ja korkearaajainen, on hyvä että komeetalta pituutta löytyy hieman enemmän, vaikka ei poika suoranaisesti pitkä olekaan. Komeetta on omaan silmään juuri sopivan raamikas ja hyväryhtinen uros eli ei liian massava ja roteva. Luonteeltaan Komeetta on todellinen hurmuripoika, joka Nefin astutusreissulla kyllä vei sydämeni aivan täysin rauhallisen ja herrasmiemäisen käytöksensä ansiosta. Komeetalta on kertaalleen tutkittu terveiksi silmät ja polvet.

Koska Windyn isänpuoleisessa suvussa on esiintynyt legg perthes-nimistä lonkkasairautta, olen urosvalinnallani pyrkinyt minimoimaan sairauden periytymisen riskin. Toisin sanoen valitsin yhdistelmään uroksen, jonka lähisuvussa ei tietojeni mukaan legg perthesta ole esiintynyt. Vältin myös tarkoituksella kaikkia uroksia, joiden suvusta löytyy koiria sellaisista linjoista, joihin Windyn isän sukua yhdistämällä on sairaita koiria syntynyt. Uskon onnistuneeni tässä tehtävässä niin hyvin, etten pidä tätä yhdistelmää erityisenä riskipentueena. Legg pertheksen periytyvyyttä ei vielä tarkasti tunneta, mutta sairausgeenejä täytyy oletettavasti tulla kummaltakin vanhemmalta. Sairaus puhkeaa ennen yhden vuoden ikää ja vaatii lähes poikkeuksetta leikkauksen. Legg perthestä esiintyy nykyisin jonkin verran pienissä portugalinpodengoissa, niin sileissä kuin karkeissakin. Mikäli Windyn pennuissa tätä sairautta esiintyy, Windya ei enää käytetä jalostukseen. Sairastuneen pennun omistaja on myös oikeutettu hyvitykseen koiran myyntihinnasta.

Mikäli pentuja syntyy, sijoituskoti/koteja olisi todennäköisesti hakusessa.

Kommentit

Suositut tekstit